Stop Limit Emri Nedir?

0
656
Stop Limit Emri

Stop limit emri nedir? Normal bir stop loss emrinin üzerine etkili bir şekilde bir limit fiyat şartı oluşturur. Bu emir türü, bir menkul kıymetin fiyatı yükselirken alım satım işlemlerinin tetiklenmesini veya bir menkul kıymetin fiyatı düştüğünde alım satım işlemlerinin tetiklenmesini içerir.

Stop Limit Emri Nedir?

Stop limit emri, stop loss emrinin ve limit emrinin özelliklerini birleştirmektedir. Bu emirde olduğu gibi, stop fiyatı alış-durdurma için mevcut piyasa fiyatından daha yüksek ve sat-durdurma için mevcut piyasa fiyatının altında belirtilmektedir. Menkul kıymetin fiyatı stop fiyatına ulaşırsa, stop-limit emri bir limit emrini tetikleyecektir. Bu noktada işlem, limit emir fiyatından veya daha iyisinden doldurulabildiği sürece yürütülür.

Sonuç olarak, bir stop limit emri, stop fiyatına ulaşıldığında gerçekleştirileceğini garanti etmez. Menkul kıymet fiyatının, işlem limit fiyatından veya daha iyisinden gerçekleştirilmeden önce limit fiyattan geçmesi mümkündür.

Stop loss emri ise stop fiyatına ulaşıldığında bir alım veya satım piyasa emrini tetikler. Piyasa emirleri fiyat üzerinde ayrım gözetmediğinden; stop loss emirleri neredeyse her zaman stop fiyatına ulaşıldığında gerçekleştirilen işlemlerle sonuçlanır.

Stop Limit Emirleri Nasıl Çalışır?

Bir stop-limit emri vermek için bir yatırımcı, aracı kurumunun standart işlem emri ekranına erişmelidir. Hisse senedini, stop-limit uygulamak istedikleri hisse sayısını ve ardından işlemin yönünü belirtebilirler. Genellikle “piyasa emri” ve “limit emri”nin göründüğü “emir türü” alanında, yatırımcı bunun yerine “dur”u seçebilmektedir.

Yatırımcı daha sonra bir “durdurma fiyatı” belirlemelidir. Alış-durdur emrinde fiyat mevcut piyasa fiyatının üzerinde belirlenirken; sat-durdur emrinde fiyat mevcut piyasa fiyatının altında belirlenmektedir. (Bu, durdurma emri verildiğinde, işlemin daha iyi bir fiyata mevcut olacağı anlamına gelir.)

Bu noktada işlem emri etkin bir şekilde zararı durdur emri olacaktır. Emri bir stop-limit yapmak için; yatırımcının ayrıca işlem emri ekranında bir stop limit fiyatı belirtmesi gerekecektir.

Yatırımcılar, günlük emirler, iptal edilene kadar geçerli emirler veya belirli son kullanma tarihleri ​​belirleyen stop limit emirleri verebilirler. Stop limit emirleri uzun süre yerinde kalabilir ve aşağıdaki senaryolarda hiç uygulanmaz:

  • Stop fiyatına asla ulaşılmazsa, stop-limit işlemi asla yürütülmez (ve stop loss emri de olmaz)
  • Durdurma fiyatına ulaşılır ancak işlem limit fiyat veya daha iyi bir fiyattan gerçekleştirilemezse, işlem gerçekleşmez.

Stop Limit Emir Örneği

Bir yatırımcının XYZ’nin uzun 100 hissesi olduğunu ve bu hisselerin şu anda 75$’dan işlem gördüğünü varsayalım. Yatırımcı, XYZ’nin hisseleri bu seviyeden %20 düşerse pozisyonundan çıkmak istediğine karar verir. Yatırımcı, 60$’lık bir stop limit emri girer ve 58.50$’lık bir stop limit fiyatı belirlemeye karar verir. XYZ’nin hisseleri 60$’lık stop fiyatına düşerse, XYZ’nin 100 hissesi minimum 58.50$’lık bir fiyat elde edilebildiği sürece satılacaktır. Hisse senedi fiyatı keskin bir şekilde düşerse ve 58.50 $ veya daha yüksek bir satış emri uygulanamazsa; XYZ’nin 100 hissesi satılmamış olarak kalacaktır.

Stop Limit Nasıl Kullanılır?

Stop Limit Emirlerinin Avantajları ve Dezavantajları

Her emir türünün kendine göre riskleri vardır. Dolayısıyla işlemlerinizde kullanmadan önce vereceğiniz emirleri doğru strateji ile kullanmanız gerekmektedir. Kullanmayı düşündüğünüz bu emir çeşidinin artı ve eksi yönlerini incelemenizde fayda vardır.

Stop Limit Emirlerinin Avantajları

  • Stop limit emirleri (ve ayrıca stop loss emirleri), bir menkul kıymetin fiyatı bir yatırımcının pozisyonuna karşı hareket ederse, kayıpları sınırlayabilmektedir.
  • Yatırımcıların alımlar için maksimum işlem fiyatını ve satışlar için minimum işlem fiyatını garanti etmelerini sağlar.
  • Yatırımcılar, stop limit fiyatı ihlal edilmediği sürece, aynı yönde yeni bir trendin başlangıcını temsil ettiğine inandıkları fiyat seviyelerinde yeni pozisyonlar oluşturmak için stop limit emirlerini kullanabilirler.

Stop Limit Emirlerinin Dezavantajları

  • Stop limit emirleri (ve stop loss emirleri) kısa vadeli fiyat dalgalanmaları tarafından tetiklenebilmektedir. Bu nedenle yatırımcıları tutmayı umdukları pozisyonlardan uzaklaştırabilmektedir.
  • Stop limit emirleri, menkul kıymet fiyatı stop seviyesine ulaşsa bile gerçekleşmeyi garanti etmez. Bazen, yatırımcılar, rahat olduklarından çok daha büyük kayıplara neden olan bir pozisyonda sıkışıp kalabilirler.

Stop Limit Emrinin Mantığı Nedir?

Stop Limit Emirlerinin Mantığı

Yatırımcılar tarafından kayıpları sınırlamak amacıyla kullanılmaktadır. Stop limit’ler, normal stop loss’un üzerine fazladan bir kontrol katmanı ekler.  Dolayısıyla stop limit fiyatının elde edilememesi durumunda işlemin yürütülmesine neden olmaz. Bununla birlikte, bazen stop limit emirleri, yatırımcının, başlangıçta rahat olduğundan daha büyük kayıplara uğrayan bir pozisyonda kalmaya devam etmesine neden olabilmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here