İktisat alanında sıkça ifade edilen Resesyon kelimesi, durgunluk anlamını taşımaktadır. Ekonomik ilerleyişin bir dönem boyunca düşüş göstermesi, Resesyon olarak ifade edilir. Resesyon Nedir? Resesyon Neden Olur? Adlı yazımızda, bu ifadenin nasıl kullanıldığı, neleri kapsadığı ve nasıl oluştuğu hakkında detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Her ülke, belirli zaman dilimlerinin sonunda ekonomik gelişmelerini kamuoyu ile paylaşır. Ekonomik dengenin durumu iktisadi terimler ile ifade edilir. Birkaç aydan daha uzun süreli ekonomik düşüş resesyon olarak adlandırılır. Ülke ekonomisindeki büyüme hızı, nüfus artış hızından daha düşük ise kişi başına düşen milli gelir azalmaktadır ve bu veriler de resesyonu açıklar. Resesyonu ifade eden diğer göstergeler; Reel gelir, istihdam, endüstriyel üretim, perakende ve ticaret verileri olarak sayılmaktadır.

Ekonomik gelişmelerin resesyon olarak adlandırılabilmesi için birbirini takip eden iki çeyrek dönemlik verilerin negatif bir büyüme yönü göstermesi gereklidir. Bazı ekonomistler, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın ölçümü ile net sonuçlara ulaşıldığını ifade etseler de resesyon vurgusunun yapılabilmesi için dönem sonlarındaki veriler önemlidir.
Her ülke, belirli dönemlerde resesyon ile karşı karşıya kalabilir. Küresel ölçekteki salgınlar, ekonomik krizler, savaş ve siyasi pek çok olay neticesinde neredeyse her ülkeyi kapsayan resesyonlar da görülebilir. Yapılan araştırmalara göre 1960 – 2007 yılları arasında ekonomik olarak gelişmiş 21 ülkede toplam 122 resesyon gözlemlenmiştir.
Küresel ölçekteki ekonomik durgunluk, ülkelerin istenen ekonomik düzeye ulaşmasını engellediği için kısa vadede resesyon başlangıcı görülebilir. Durgunluk sürecinin uzaması sonucunda, resesyon ekonomiyi etkisi altına alan bir durum olarak devam edebilir.
Ülkelerin ekonomik politikası içerisinde resesyona karşı önlemler bulunmaktadır. Öngörülen resesyon süresi uzadığında ise yeni önlemlerin hayata geçirilmesi gereklidir. Resesyonu önlemek adına ülke genelinde faiz oranlarını düşürmek ve tüketimin arttırılmasını sağlamak birinci müdahale olarak gösterilir. Peki resesyon neden olur?
Resesyon Nedir? Neden Olur?
Ekonomik gelişmeleri etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Ekonomi grafiğinin bir dönem düşüş içerisinde olmasının altında yatan sebepler vardır. Resesyon neden olur? Resesyon nasıl oluşur? Sorularının cevapları aşağıdaki şekilde sıralanır:
- Nüfus artış hızının ani şekilde yükselmesi ve aynı dönemlerde ülke ekonomisinin durgunlaşması,
- Ekonomi büyüme hızının yavaşlaması,
- Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın düşmesi,
- Yurt içi ve yurt dışı yatırım hacminin küçülerek yatırımlardan istenen sonuçların alınamaması,
- Makro ekonomik göstergelerin durgunlaşması gibi sebepler resesyona neden olur.

Son maddede belirtilen makro ekonomik göstergeler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Endüstriyel üretimin daralması,
- Kişilerin istihdam seviyelerinin durgunlaşması,
- Toptan şekilde yapılan ticari işlemlerin değer kaybı yaşaması,
- Perakende ticari işlemlerinin azalması,
- Ülkedeki reel gelir oranının hesaplamaları resesyonu açıklayan makro ekonomik sebeplerdendir.
Resesyon Nasıl Engellenir?
Her ülke, ekonomik gidişatın pozitif yönde ilerlemesi için ekonomik paketleri açıklarlar. Resesyon gibi eksi yönlü hareketlere karşı ise tedbirler planlanır. Resesyondan kaçınmak için ise bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Resesyon nasıl engellenir:
- Ülke genelinde istihdam seviyesinin arttırılması,
- Üretim ve ticaret sektörünün hacmini arttırabilmek için teşvikler yapılması,
- Enflasyon ile mücadeleye uygun ekonomik politikalar benimsenmesi,
- Ani dalgalanmalara ve ekonomik krizlere karşın ekonomik önlem modellerinin benimsenmesi gibi yöntemler kullanılarak resesyon engellenebilir.

Resesyon genellikle büyümekte ve gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik gidişat, resesyonun uzun dönemler boyunca devam etmesini engelleyecek güçtedir.
Resesyon Nedir? Resesyon Neden Olur? Adlı yazımızda, resesyonun hangi ekonomik durumu ifade ettiği, neden oluştuğu ve nasıl engellenebileceği hakkında bilgilere yer verdik. Forex Piyasalarında Destek/Direnç Stratejileri yazımızı okudunuz mu?